
Masová ohnivá lorna
Recept pro 4 osoby
Doba přípravy 20 + 60 min. vaření
Ingredience :
1-2 lžíce sádla
150 g špeku, nakrájeného na kostičky
6 cibulí
mletá paprika
1 kg hovězí kližky nebo plece, nakrájené na kostičky velikosti sousta
sůl, kuličky pepře, majoránka, kmín, nové koření podle chuti
1 kg vepřového plecka, nakrájeného na kostičky velikosti sousta
4 červené papriky
800 g nakládaných konzervovaných rajčat
750 g brambor, oloupaných, nakrájených na kostičky
svazek petrželky
2-4 klobásy
½ tvrdého chleba
1 feferonka, nasekaná na nudličky
čerstvý chleba nebo francouzská bageta k podání
V ohnivé lorně Fiery Pot nechte rozpustit většinu sádla, přidejte kostičku špeku a v momentě, kdy se krásně rozvoní, přisypte cibuli nakrájenou na kostičky. Osmahněte ji do růžova a zaprašte trochou mleté papriky. Přidejte hovězí maso, nechte ho zhnědnout a zatáhnout a ještě chvíli opékejte. Podle chuti přidejte sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření a ohnivou lornu do poloviny zalijte vodou. Po půlhodině za občasného míchání přidejte kostičky vepřového plecka, krátce opečené na zbylém sádle. Vařte dalších 45 min, a když je maso skoro měkké, přidejte do lorny nakrájenou papriku, rajčata a brambory. Ohnivou lornu doplňte vodou, aby brambory byly potopené, a vařte dvacet minut. Nakonec přidejte klobásu nakrájenou na kolečka. Směs zahustěte strouhaným chlebem, povařte deset minut a dochuťte solí, feferonkou a zasypte sekanou petrželkou. Poté ohnivou lornu dejte z ohně a nechte půl hodiny ne zcela uzavřenou odstát. Podávejte s bagetou chlebem nebo jiným pečivem.
Dobrou chuť