Ratatouille - francouzská zeleninová specialita

 

Recept pro 4 osoby

Doba přípravy 10 + 30 min. vaření

 

Ingredience :

 

4 menší cukety

2 větší lilky

2 – 3 papriky různých barev

5 větších rajčat

7 lžic olivového oleje

4 nakrájené stroužky česneku

1 cibule

1 lžíce cukru

1 lžíce červeného vinného octa

2-4 hrsti čerstvé bazalky

 

Nakrájejte lilky, cukety a papriky na kousky. Rajčata spařte v horké vodě tak na půl minuty a pak zchlaďte studenou vodou. Poté jdou rajčata lehce zbavit šlupky. Dejte ohnivou lornu či hrnec na oheň, nechte rozehřát a nalijte 4 lžíce olivového oleje. Začněte opékat lilek, cuketu a papriky ze všech stran do zlatova. Zeleninu poté vyndejte a přilijte do lorny zbytek oleje a osmažte nakrájenou cibulku. Přisypte česnek a za moment vmíchejte ocet, cukr a rajčata s trochou bazalky. Nakonec nasypte do ohnivé lorny všechnu opečenou zeleninu, osolte, opepřte a vařte něco okolo 5 min. Podávejte s bagetou nebo jiným pečivem a posypané čerstvou bazalkou.

Dobrou chuť