
Uzenina s fazolemi z ohnivé lorny Fiery Pot
Recept pro 6 osoby
Doba přípravy 50 min. + až 60 min. vaření
Ingredience :
1-2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
12 dobrých kvalitních vepřových klobás
6 silnějších plátků prorostlé slaniny bez kůže
3 středně velké cibule nakrájené na plátky
3 stroužky česneku nakrájené na plátky
6 malých chilli papriček nebo lžička sušeného chilli
500 g nasekaných dobře vyzrálých rajských rajčat na větší kousky
300 ml kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce rajského protlaku
1 polévková lžíce worchestrovské omáčky
1 polévková lžíce přírodního hnědého cukru
1 lžíce sušeného mixu bylin
2 bobkové listy
3-4 snítky čerstvého tymiánu
1 dcl červeného vína
400 g fazolí z konzervy či fazolí předem namočených a předvařených ve vodě
sůl a čerstvě mletý pepř
Umístěte ohnivou smaltovanou lornu Fiery Pot bez horního dílu nad oheň, třeba na grilovací mřížku vašeho grilu a rozehřejte rostlinný olej. Poté vložte do ohnivé lorny klobásy a opékejte je ze všech stran až se krásně celé opečou. Poté je vyjměte a odložte například do horního dílu ohnivé lorny. To samé udělejte s plátky slaniny.
Dále osmažte cibulku do změknutí, v pánvi by mělo být dostatek tuku, popřípadě dolejte trochu slunečnicového oleje. Přidejte plátky česneku a smažte 2-3 min. až cibulka zezlátne a to vše za stálého míchání. Posypte rozdrcenými chilli papričkami či chilli práškem a smažte po dobu několika sekund než se uvolní aroma z chilli.
Poté přidejte nasekaná rajčata, kuřecí vývar, rajčatový protlak, worchestrovskou omáčku, hnědý cukr a připravený mix koření. Zalijte červeným vínem nebo případně vodou, pakliže nepoužíváte víno a přiveďte k varu.
Dále přidejte zpět do ohnivé lorny opečené klobásy a slaninu a přesvědčte se, že je uvnitř ohnivé lorny dostatek tekutiny (případně dolejte teplou vodu) a přiklopte prázdným horním dílem ohnivé lorny Fiery Pot. Zmírněte oheň na grilu tak, aby se jídlo nepřipravovalo z prudka a přibližně po dobu 20 min. vařte za občasného míchání.
Připravte si fazole a vmíchejte je do připravovaného jídla a za občasného míchání vařte v uzavřené ohnivé lorně 10 min. nebo lépe dokuď vzniklá omáčka nebude hustá. Poté odstavte a nechte 5 min. odstát.
Dochuťte solí, čerstvě namletým pepřem či snítky čerstvého tymiánu. Podávejte s čerství pečivem či chlebem.
Dobrou chuť